5x veelzijdige zomer in Edmonton & Jasper

6 juni 2022

Met aangename temperaturen is de zomer in Canada echt aangebroken. Dit merk je niet alleen aan het weer en de prachtige natuur, maar ook aan de vele evenementen die in Edmonton en Jasper National Park worden georganiseerd. Het maakt niet uit waar je zin in hebt. De sportievelingen kunnen een etappe van de Tour de France fietsen en juichen tijdens het wereldkampioenschap ijshockey voor junioren. Hou je van cultuur en feest? Dan zit je in festivalhoofdstad Edmonton helemaal goed. Ook in Jasper National Park is genoeg te doen, dus lees snel verder! 

Culinair genieten bij het nieuwe Terra Restaurant

Jasper National Park is het grootste nationale park in de Canadese Rockies en het is dus niet verrassend dat alles in dit gebied in het teken staat van de ruige natuur. Dit geldt ook voor het nieuwe Terra Restaurant dat op 2 juni zijn deuren heeft geopend. Alles in dit restaurant draait om de bijzondere omgeving. De meeste gerechten worden bereidt met lokale ingrediënten. Groente en fruit wordt geteeld bij een plaatselijke boerderij en andere kruiden en producten worden geplukt in de natuur van Jasper National Park. Op de menukaart wordt bij ieder gerecht aangegeven waar de producten vandaan komen. Net als de jaargetijden in Jasper, verandert het menu gedurende het jaar steeds zodat er altijd ingrediënten uit het seizoen worden geserveerd. Dit nieuwe restaurant staat garant voor een verrassende avond en zal je verwachtingen zeker overtreffen. In Terra Restaurant kun je de hele dag door terecht, dus voor zowel ontbijt, lunch als diner.

Bij Terra Restaurant worden producten zoveel mogelijk uit nabije omgeving gehaald | © Michiel Meyboom

Beleef de sportzomer van Edmonton

Wie aan Canada denkt, denkt aan de nationale sport ijshockey, deze sport wordt in Canada overigens ‘gewoon’ hockey genoemd. De inwoners van Edmonton zijn maar wat trots op hun team de ‘Edmonton Oilers’ en als je het echte Canada-gevoel wilt meekrijgen is het altijd leuk om een wedstrijd te kijken in het ijshockeystadion Rogers Palace. Deze zomer is er een extra groot evenement voor de liefhebbers van deze sport, want het IIHF wereldkampioenschap ijshockey voor junioren wordt van 9 tot 20 augustus in Edmonton georganiseerd. Ook voor liefhebbers van wielrennen heeft Edmonton het perfecte evenement op het programma staan. Tijdens L’Etape Edmonton by Tour de France op 14 augustus kunnen amateurs een etappe uit de Tour de France fietsen. Uiteraard hoeven ze hiervoor niet naar Frankrijk, want de experts van de Tour hebben de etappe in de River Valley van Edmonton uitgezet. Deze race is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Op de website van Explore Edmonton vind je meer informatie over dit evenement.

Edmonton Oilers in Rogers Palace | © Bianca van der Ham

Cultuur snuiven in Jasper National Park

Jasper Theatre Productions brengt een passie voor het vertellen van verhalen, entertainment en natuur bij elkaar in unieke shows.  De belangrijkste show heet ‘From Jasper with love’ en is voor de lokale bevolking als voor toeristen een unieke ervaring. Daarnaast is het een mooie kans om Jasper en omgeving vanuit een andere perspectief te leren kennen. Jasper Theatre Productions is meer dan alleen een theater, ze verzorgen ook workshops en evenementen in de omgeving van het natuurgebied. De theatervoorstellingen transformeren de adembenemende natuur in Jasper met humor en passie in een cultureel spektakel. Deze unieke en energieke theatershow is de perfecte afsluiter van een lange dag in de natuur. De voorstelling vindt plaats in de Lobstick Lodge met op de achtergrond de bergen en naaldbomen van Jasper National Park. Er zijn shows van dinsdag tot en met zaterdag en de tickets zijn online te bestellen.

De voorstelling ‘From Jasper with love’ wordt in de Lobstick Lodge gespeeld | © Visit Jasper

Genieten in de festivalhoofdstad van Canada

Edmonton heeft niet voor niets de bijnaam festivalhoofdstad van Canada. Er worden het hele jaar door veel culturele evenementen georganiseerd, maar twee bijzondere evenementen zijn Edmonton Fringe Festival en Edmonton Heritage Festival. Op Edmonton Fringe Festival treden 1.600 lokale, nationale en internationale artiesten 10 dagen lang op en elk genre komt aan bod. Loop door dit gebied in Edmonton en geniet van de vele optredens van straatartiesten. Het Edmonton Heritage Festival is een gezinsvriendelijke mengelmoes van culturen over de hele wereld. Proef culinaire hoogtepunten, koop kunstwerken en luister naar mensen die vertellen over de rijke multiculturele gemeenschappen in Canada. Op het festival vind je meer dan 70 kraampjes die meer dan 90 landen en culturen vertegenwoordigen.

Edmonton Fringe Festival | © Explore Edmonton

Straattheater bij Edmonton Fringe Festival | © Explore Edmonton

Leer over de natuur bij de Warrior Women

Moeder en dochter Matricia Bauer en Mackenzie Brown staan bekend als de Warrior Women. Ze brengen de kennis van hun voorvaderen graag over op anderen en hierbij spelen traditionele trommels een cruciale rol. Ze reizen hiervoor langs verschillende congressen in Noord-Amerika, maar ook in Jasper National Park vertellen ze graag over hun eigen cultuur en alles wat Jasper National Park te bieden heeft. Zo is de Fireside Chat een combinatie van zang, dans en het vertellen van verhalen rond een kampvuur onder begeleiding van Matricia. Een andere activiteit van de Warrior Women is Wapakwanis Plant Walk. Deze activiteit bestaat uit een wandeling van een uur waarbij je alles leert over de flora van Jasper. Daarna ga je zelf medicijnen maken met planten en kruiden uit de omgeving. Planten spelen ook een belangrijke rol tijdens Indigenous Plant Knowledge. Hierbij leer je meer over het eeuwenoude traditionele drankje Wisakipados, deze bitter kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld cocktails.

Warrior Woman Matricia vertelt over planten in Jasper National Park | © Visit Jasper

Praktische informatie

Credit fotoheader: © Explore Edmonton

Ook interessant