Bizons met kalfjes | © Explore Edmonton

Elk Island National Park: adembenemende natuur vlakbij Edmonton

7 maart 2022

Als je op zoek bent naar ruimte en rust, dan is Canada de perfecte bestemming voor deze lente. Canada heeft wijdse natuurgebieden waar veel verschillende diersoorten zich thuisvoelen. Met KLM vlieg je in 8,5 uur rechtstreeks van Amsterdam naar Edmonton. Dit is de snelste vlucht tussen Nederland en West-Canada. Vanuit Edmonton ben je met de auto 45 minuten onderweg naar Elk Island National Park. In deze blog vertellen we je waarom je dit natuurgebied niet mag missen tijdens je bezoek aan Edmonton. 

Bizonreservaat

Het ging lange tijd erg slecht met de bizons in Noord-Amerika. In relatief korte tijd is de populatie van 30 miljoen teruggelopen naar minder dan duizend. Om het tij te keren zijn er verspreid over het continent meerdere bizonreservaten opgericht, één daarvan ligt in Elk Island National Park. Het reservaat bestaat al meer dan 100 jaar en inmiddels leven er ongeveer 700 bizons. In het bizonreservaat kun je een rondleiding met een gids doen die je vertelt over hoe het behoud van de bizons in zijn werk gaat. Daarnaast is het mogelijk om met je eigen auto het park te betreden en op zoek te gaan naar de bizons. Je kunt ze het hele jaar tegenkomen, maar de kans is het grootst in juli en augustus.

Bizon in Elk Island National Park | © Explore Edmonton
Bizon in Elk Island National Park | © Explore Edmonton

Eindeloos wandelen

Wie van wandelen houdt zit in Elk Island National Park helemaal goed. Er zijn veel goed onderhouden wandelpaden en het toegestaan om het park op eigen houtje te verkennen. Om je op weg te helpen zijn er daarnaast veel aangelegde wandelroutes. Deze variëren van een lengte van 400 meter tot meer dan 15 kilometer. Zowel beginners als gevorderde wandelaars kunnen hun hart ophalen. Door de grote variatie aan landschappen in het park is wandelen nooit saai. Ondanks dat de wandelpaden goed onderhouden zijn, kunnen weersomstandigheden toch voor verrassingen zorgen. In dit overzicht zie je de actuele omstandigheden op de wandelpaden. Daarnaast heeft Elk Island National Park weinig hoogteverschil en dat maakt wandelen een stuk aangenamer.

Adembenemend uitzicht in Elk Island National Park | © Explore Edmonton
Elk Island National Park staat bekend om de prachtige wandelroutes | © Explore Edmonton

Sterrenkijken in Beaver Hills Dark Sky Preserve

In Elk Island National Park wordt het nog écht donker en daarom is een deel van het park bestempeld als Dark Sky Preserve door Royal Astronomical Society Canada.  In Nederland heb je eigenlijk overal kunstmatig licht, waardoor de sterrenhemel minder goed zichtbaar is. Omdat Elk Island National Park uitgestrekt is en er geen bebouwing is, kun je veel meer sterren zien. Ga op een kleed liggen en droom weg in de eindeloze ruimte. Daarnaast is in bepaalde periodes de kans groot dat je meteorietenregens of het noorderlicht kunt zien. Er is een uitgebreid programma met verschillende activiteiten die in het teken staan van sterrenkijken.

Noorderlicht in de winter | © Justin Olsvik
Noorderlicht in Beaver Hills Dark Sky Preserve | © Justin Olsvik

Kamperen

Een dag in de natuur kan al erg verfrissend zijn, maar om één te worden met de natuur en om het hele park te ontdekken heb je eigenlijk meerdere dagen nodig. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om na een avontuurlijke dag in het park te overnachten. Er zijn drie campings in Elk Island National Park waar je kunt genieten van de ondergaande zon en op sommige momenten het wild langs hoort lopen. Als je liever niet je eigen uitrusting meeneemt, dan kun je gebruik maken van meerdere opties voor het huren van tenten. Met je camper ben je van harte welkom op een van de drie camperplaatsen die je aan de rand van het national park terugvindt. 

Kamperen in Elk Island | © Explore Edmonton
Kamperen in Elk Island National Park | © Explore Edmonton

Bekijk het overzicht met de toegangsprijzen voor het park. Voor kinderen en jongeren tot 17 jaar is de toegang tot het park gratis. 
Benieuwd wat er te doen is in Edmonton? Lees meer over de historische hoogtepunten van deze hippe stad.

Headerfoto: Bizons met kalfjes | © Explore Edmonton

Ook interessant