Métis - Inheemse bevolking Canada

5x Edmonton en Jasper vanuit het perspectief van de oorspronkelijke inwoners

14 april 2023

De omgeving waar Edmonton en Jasper zich tegenwoordig bevinden wordt al eeuwen door een grote verscheidenheid aan volkeren bewoond. De cultuur van deze oorspronkelijke bewoners heeft een grote invloed op de ontwikkeling van Edmonton en Jasper gehad. Verrijk je kennis en doe nieuwe ervaringen op tijdens deze vijf activiteiten die in het teken staan van de traditionele culturen uit dit deel van Canada. 

KLM vliegt drie keer per week rechtstreeks naar Edmonton International Airport. Vanaf 29 mei 2023 wordt er een vierde wekelijkse vlucht aan het schema toegevoegd.

Métis Crossing

Métis Crossing is een cultureel centrum in Edmonton dat in het teken staat van het behoud van de geschiedenis en de cultuur van de Métis People. In het centrum leer je meer over de unieke historie en tradities van de Métis, zoals hun beroemde jacht- en handelsvaardigheden, ambachten en muziek. Het centrum heeft ook verschillende tentoonstellingen en activiteiten die de bezoekers helpen de rijke geschiedenis en cultuur van de Métis te (her)ontdekken.

Métis - Inheemse bevolking Canada

Métis Crossing | Fotocredit: Explore Edmonton

Warrior Women

De Warrior Women komen oorspronkelijk uit de Sturgeon Lake Cree Nation en wonen tegenwoordig in Jasper. Ze leren de bezoekers meer over de cultuur, geschiedenis en tradities van de inheemse volkeren die in het gebied wonen, zoals de Stoney Nakoda, Blackfoot, en Cree. Het delen van de kennis over de flora en fauna staat centraal. Tijdens de Fireside Chat luister je naar de verhalen die al generaties lang worden doorgegeven.

In onderstaande video maak je kennis met Warrior Woman Matricia Bauer.

TELUS World of Science – Edmonton en Fort Edmonton Park

De geschiedenis en cultuur van de oorspronkelijke bevolking komt op veel plekken in de stad terug. Een van deze plekken is de Indigenous Traditional Room in TELUS World of Science – Edmonton, een educatief centrum net buiten Edmonton. Hier worden traditionele wijsheden verbonden met de hedendaagse wetenschap. Een ander voorbeeld is Fort Edmonton Park, gelegen in de River Valley in Edmonton. De rijkdom van de culturen die rond Edmonton in de Beaver Hills-regio hebben gewoond komt hier goed naar voren. De verhalen en perspectieven van bijvoorbeeld de Cree, Dene, Anishinaabe, Nakota, Blackfoot en Michif komen hier goed tot hun recht. In het Indigenous Art Park vind je de mooiste traditionele kunstwerken.

Kunst van inheemse bevolking Canada

Kunst van inheemse bevolking Canada | Fotocredit: Explore Edmonton

Jasper Yellowhead Museum

Door onderzoek en het verzamelen van objecten geeft het Jasper Yellowhead Museum een inkijk in de oorspronkelijke culturen van Jasper National Park en de Yellowhead Corridor. De permanente Historical Gallery heeft tentoonstellingen over de Inheemse en Métis-mensen van het gebied en de bonthandel en latere ontwikkelingen. Onder de tentoongestelde objecten in het museum bevinden zich replica’s van pijlpunten uit de vroegste menselijke nederzettingen in Jasper en Métis-sieradenkunstwerken van de vroege bewoonster Suzette Swift.

Proef de oorspronkelijke smaken van Edmonton

Edmonton heeft veel mogelijkheden om in de cultuur en de geschiedenis van de oorspronkelijk bevolking te duiken, maar hoe leuk is het om de invloeden van hen te proeven? De stad heeft meerdere Indigenous chefs die de heerlijkste gerechten bereiden zoals bijvoorbeeld Scott Iserhoff en Shane Chartrand. In deze gids vind je de culinaire kunstenaars van Edmonton. Proef de heerlijkste gerechten met ingrediënten uit de regio. Wat deze culinaire ervaringen extra bijzonder maakt is dat ieder gerecht een eigen verhaal heeft.

Proef de smaken van de oorspronkelijke bevolking van Canada

Proef de smaken van de oorspronkelijke bevolking van Canada | Fotocredit: Explore Edmonton

Extra informatie

  • Het Forest Park Hotel in Jasper National Park heeft veel elementen van de oorspronkelijke culturen verwerkt in hun interieur. Ook is het menu van het restaurant geinspireerd op de oorspronkelijke bewoners van het gebied.
  • The Lodge at Métis Crossing heeft uitzicht op de Saskatchewan-rivier. In elke kamer vind je kunstwerken die zijn gemaakt door Métis-kunstenaars en een met de handgemaakte deken. In totaal zijn er 40 kamers die allemaal over de North Saskatchewan River uitkijken.
  • Met KLM vlieg je drie keer per week rechtstreeks naar Edmonton International Airport. Deze vluchten zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanaf 29 mei 2023 wordt hier een vlucht op maandag aan toegevoegd.
  • Bereid je reis naar Jasper National Park goed voor. Op de website van Tourism Jasper vind je veel tips.
  • Een goede nachtrust is essentieel voor een geslaagde reis. Kijk voor de beste accommodaties op de website van Explore Edmonton.

Ook interessant