5 winterfestivals in Edmonton die je niet wilt missen

3 november 2022

Edmonton staat bekend als de festivalhoofdstad van Canada. Het hele jaar door worden er de gezelligste evenementen georganiseerd. Vlakbij Edmonton ligt Elk Island National Park, waar je wilde bizons kunt zien grazen. Een andere must visit is het adembenemende Jasper National Park met skigebied Marmot Basin. Wil je dus avonturen in de natuur, wintersport en bijzondere festivals combineren? Dan is een reis naar Edmonton en Jasper deze winter wat je zoekt!

All is Bright | 19 november 2022

Tijdens All is Bright draait alles om licht en culinaire verwennerij. Het festival vindt plaats in een van de meest trendy wijken van Edmonton. Kom alvast in de kerstsfeer met een wandeling langs de kerstverlichting of geniet van shows van vuur- en lichtdansers. In de knusse biertuinen kun je genieten van hapjes en drankjes. Veel gerechte worden boven vuur klaargemaakt. Laat je niet tegenhouden door de lager wordende temperaturen, want dat is het moment dat de stad nog gezelliger wordt. All is Bright vindt plaats op 124 Street in Helen Nolan Park.

Live muziek tijdens All is Bright | © Explore Edmonton

Luminaria | 23 november 2022 t/m 31 december 2022

Op ongeveer 40 minuten rijden van het centrum van Edmonton vind je de Botanical Garden van de University of Alberta: de locatie waar dit legendarische festival plaatsvindt. Net als All is Bright staat Luminaria in het teken van licht. Als de eerste sneeuw valt, verandert de botanische tuin in een winterwonderland. Tel hierbij de verlichte sculpturen, het kaarslicht en de prachtige sterrenhemel op en je hebt alle ingrediënten voor een magisch lichtfestival. Daarnaast zijn er verschillende muziekoptredens. Kijk op de website van Luminaria voor de exacte openingstijden en het boeken van tickets.

Tijdens Luminaria is de Botanical Garden van de University of Alberta sfeervol verlicht | © Explore Edmonton

Deep Freeze: Byzantijns winterfestival | 21 en 22 januari 2023

Tijdens dit multiculturele festival staat het noordelijke klimaat centraal. Het festival wordt beïnvloed door de Oekraïense, inheemse en Frans-Canadese culturen. Tijdens Deep Freeze veranderen 118th Avenue en Borden Park in een magische winterwereld met prachtige ijssculpturen, fijne muziek en prachtige lichtinstallaties. Leer aan de hand van verhalen meer over de verschillende culturen in Alberta en Edmonton. Verwacht verder spectaculaire diepvriezerraces, Olde Tyme curling en verschillende demonstraties. Meer informatie op de website van Deep Freeze.

Prachtige verlichting tijdens Deep Freeze Festival | © Explore Edmonton

Flying Canoë Volant | 1 t/m 4 februari 2023

Flying Canoë Volant staat in het teken van creativiteit en cultuur. Tijdens dit festival duik je in de lokale geschiedenis van Edmonton en de omgeving en heeft alles in zich voor een mooie winternacht. Het festival dankt zijn naam aan de legende van The Flying Canoë en is sterk beïnvloed door Frans-Canadese, First Nations en Métis-tradities. Hoogtepunt van het evenement zijn de kano-races, waarbij je met een kano van een ski-heuvel afglijdt. Verder kun je meedoen aan bijlgooien en zaagwedstrijden. Je kunt je op de website van de Flying Canoë Volant inschrijven voor deze activiteiten.

Flying Canoë Festival in Edmonton | © Explore Edmonton

Silver Skate Festival | 10 t/m 20 februari 2023

Als er een festival is dat in het teken staat van de winter, dan is het wel Silver Skate Festival. Tijdens dit evenement wordt het William Hawrelak Park omgetoverd tot een winterwonderland en ervaar je de Canadese winter op z’n best. Heb je altijd al eens een ijssculptuur willen maken? Dan is dit je kans. Daarnaast kun je schaatsen en een tocht maken met een arrenslee die wordt aangetrokken door paarden. Ook wat betreft muziek zit je hier goed, want je kunt optredens verwachten van de beste artiesten uit Edmonton en omgeving. Op de website van Silver Skate Festival vind je het volledige programma.

Rond het vuur tijdens Silver Skate Festival | © Explore Edmonton

Praktische informatie

  • Op de website van Explore Edmonton vind je een volledig overzicht van alle winterfestivals in Edmonton.
  • De eerste sneeuw is gevallen in Marmot Basin! Op de website van Marmot Basin kun je real-time meekijken hoe de sneeuwlaag steeds dikker wordt.
  • Als je bij een reisorganisatie via Edmonton-Jasper boekt, kun je gebruik maken van de shuttle tussen het hotel en skigebied Marmot Basin. Kom je liever met eigen vervoer? De parkeerplaatsen bij Marmot Basin zijn uitgebreid, waardoor parkeren nog gemakkelijk is geworden!

Credit header: © Explore Edmonton

Ook interessant