5 unieke winteractiviteiten in Edmonton & Jasper

9 september 2022

Nog even en dan veranderen het Canadese Edmonton en Jasper National Park weer in een winterwonderland. Vanaf half november ligt de verse poedersneeuw in skigebied Marmot Basin klaar voor fanatieke wintersporters en kun je genieten van kunst en cultuur op de winterfestivals van Edmonton. Met KLM vlieg je al in 8,5 uur naar Edmonton International Airport. De hoofdstad van Alberta is dus ook verrassend goed bereikbaar. In deze blog delen we 5 unieke winterervaringen die je niet wilt missen.

Droom weg bij de sterrenhemel en het noorderlicht

Op slechts 45 minuten van Edmonton vind je het adembenemende Elk Island National Park. Het park staat bekend om de bizons, prachtige natuur en de Beaver Hills Dark Sky Preserve. Dit betekent dat de nacht hier nog écht donker is. Door het gebrek aan lichtvervuiling zie je de planeten, sterren en melkweg als nooit te voren. Tussen 16 september 2022 en 22 oktober 2022 kun je iedere vrijdag en zaterdag tijdens Gateway to the Stars genieten van de prachtige sterrenhemel. Onder begeleiding van een gids leer je verschillende sterrenbeelden herkennen en dit alles rond een knus kampvuur. Bij de Snowshoe and Stargaze Experience verken je Beaver Hills Dark Sky Preserve op speciale sneeuwschoenen en ontdek je de mooiste plekken om de planeten en het noorderlicht te genieten.

Noorderlicht in de winter | © Justin Olsvik

Het noorderlicht en de sterrenhemel in Elk Island National Park | © Justin Olsvik

De nieuwe Guided Fat Bike Tour in Jasper National Park

Jasper National Park krijgt in de winter met de besneeuwde bergen en kristalheldere bevroren meren een magische gloed over zich heen. Wist je dat je het park zelfs in de winter met de fiets kunt verkennen? Tijdens de Guided Fat Bike Tour verken je het park op een fiets met extra brede banden zodat je grip hebt in de sneeuw. Een gids leert je de tips en tricks van het fat biken en laat je de mooiste plekken van het park zien. Daarnaast leer je tijdens de route veel over het natuurgebied. Hoewel het een spannende manier is om je te verplaatsen, is deze fat bike tour voor iedereen weggelegd. De route is vlak en heeft geen hoge moeilijkheidsgraad. De Guided Fat Bike Tour is te boeken tussen 2 december 2022 en 23 april 2023.

Fat Biking in Jasper National Park | © Matthew Clark

Maak kennis met kunst en cultuur op de winterfestivals 

Edmonton staat bekend als festivalhoofdstad van Canada en dat betekent dat je er ook in de winter terecht kunt voor de beste culturele evenementen. Flying Canoë Volant (31 januari tot 4 februari 2023) is een creatief, cultureel en interactief festival dat de geschiedenis en tradities van de Franse Canadezen, First Nations en de Métis viert. Ice on Whyte Festival (eind januari 2023 tot begin februari 2023 staat in het teken van de mooiste ijssculpturen. De culturele mengelmoes van alle culturen in Edmonton komt tot bloei tijdens Deep Freeze: A Byzantine Winter Festival. Op 21 en 22 januari 2023 komen onder andere Oekraïners, First Nations en Zuid-Amerikaanse gemeenschappen vieren hun tradities. Er is nog veel meer te beleven. Kijk voor het volledige overzicht op de website van Explore Edmonton.

Flying Canoë Volant in Edmonton | © Explore Edmonton

Ga op avontuur met een wandeltocht over Maligne Canyon

Maligne Canyon is een adembenemende kloof en een van de hoogtepunten van Jasper National Park. De kloof is uniek voor de Canadian Rockies en op sommige plekken tot 50 meter diep. In de winter verandert het in een natuurlijk museum van ijssculpturen. Met de Malign Canyon 5 Bridges Winter Adventure maak je onder begeleiding van gids Paula een wandeling over de 5 bruggen over deze kloof. Zij vertelt je alles over deze fascinerende locatie. IJsschoenen en wandelstokken zijn bij deze fascinerende tocht inbegrepen. Je wordt met een 7-persoons busje naar het startpunt van de tocht gebracht. Een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten!

Een Ice Walk in Maligne Canyon | © Travel Alberta

Ontdek de winterse River Valley op een Segway

Als je aan een tour op een Segway denkt, dan denk je waarschijnlijk aan zomers zonnige dagen. Edmonton is een van de plekken met de meeste zonuren in Canada en dit betekent dat er ook in de winter veel zonnige dagen zijn. Segway tours zijn dus ook een perfecte manier om Edmonton en de River Valley in de winter te verkennen. Met River Valley Adventure Co. kun je na een korte uitleg het langste onafgebroken wandelpaden van Noord-Amerika ontdekken. Je kunt ook op avontuur gaan van de gebaande paden en een toch maken door de natuur, ook bij minder goed weer. Tijdens de toch leer je van alles over de boeiende geschiedenis van Edmonton.

Op pad met de Segway in River Valley in Edmonton | © Explore Edmonton

Praktische informatie

Credit fotoheader: © Tourism Jasper / Celina Frisson

Ook interessant