Indigenous Experiences

Tan’si, Oki, Aba Washde, Taanishi en Halu! Edmonton, ook wel bekend als Amiskwacîwâskahikan, ligt op het grondgebied van het Treaty 6 Territory, de thuisbasis van vele volken, waaronder de Cree, Saulteaux, Blackfoot, Sioux en Métis People. Edmonton heeft de op een na grootste oorspronkelijke bevolking van Canada, vol getalenteerde artiesten, ambachtslieden, muzikanten en ondernemers. Dompel jezelf onder in de cultuur bij Métis Crossing, ontdek de verhalen die Treaty 6 Territory hebben gevormd in het Royal Alberta Museum of proef de culinaire hoogstandjes van chefkoks.

Métis Crossing

Métis Crossing is een cultureel centrum in Edmonton dat in het teken staat van het behoud van de geschiedenis en de cultuur van de Métis People. In het centrum leer je meer over de unieke historie en tradities van de Métis, zoals hun beroemde jacht- en handelsvaardigheden, ambachten en muziek. Aan de hand van tentoonstellingen en activiteiten zoals de Paddle into the Past kano-experience leer en ervaar je aspecten van deze rijke cultuur. Daarnaast worden er thema-wandelingen in de prachtige omgeving langs de oevers van de rivier de North Saskatchewan georganiseerd.

The Lodge at Métis Crossing heeft uitzicht op de Saskatchewan-rivier. In elke kamer vind je kunstwerken die zijn gemaakt door Métis-kunstenaars en een met de handgemaakte deken.

Whiskyjack Art House en Pei Pei Chei Ow

Whiskyjack Art House is een kunstboetiek die wordt gerund door leden van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen. De boetiek ondersteunt inheemse kunst, ambachtslieden en culturele ervaringen. Daarnaast is er veel oog voor het milieu en de omgeving. Eigenaar Lana Whiskeyjack is een multidisciplinaire Cree-kunstenaar uit Saddle Lake Cree Nation, Treaty Six Territory, Alberta.

Lana’s onderzoek, kunst en schrijven verkennen de paradoxen van wat het betekent om nehiyaw (Cree) en iskwew (vrouw) te zijn in een westerse cultuur en samenleving; en hoe zij en andere inheemse volkeren hun voorouderlijke medicijn (heiligheid en kracht) terugclaimen, herstellen en herinneren. Haar kunst is gepassioneerd en expressief, geboren uit de diepe wortels van haar cultuur en geschiedenis.

Scott Iserhoff, chefkok en eigenaar van Pei Pei Chei Ow serveert ongelooflijk heerlijk inheems eten. Geïnspireerd door het land, leven en seizoenen om hem heen, inheemse kookmethoden buiten en door de inheemse manier van Mino-Pimatisiwin, verkent Pei Pei Chei Ow inheems voedsel in de hedendaagse samenleving, met als doel herinneringen en comfort op te roepen.

TELUS World of Science – Indigenous Traditional Room

De geschiedenis en cultuur van de oorspronkelijke bevolking komt op veel plekken in de stad terug. Een van deze plekken is de Indigenous Traditional Room in TELUS World of Science. Hier worden traditionele wijsheden verbonden met de hedendaagse wetenschap. Een ander voorbeeld is Fort Edmonton Park. De rijkdom van de culturen die rond Edmonton in de Beaver Hills-regio hebben gewoond komt hier goed naar voren. De verhalen en perspectieven van bijvoorbeeld de Cree, Dene, Anishinaabe, Nakota, Blackfoot en Michif komen hier goed tot hun recht. In het Indigenous Art Park vind je de mooiste traditionele kunstwerken.

Indigenous Art Park

Het Indigenous Art Park in Edmonton eert de kunst en cultuur van de oorspronkelijke bewoners van de regio en ligt in het Sir Wilfrid Laurier Park. Je kunt genieten van diverse kunstwerken, waaronder sculpturen, schilderijen en andere creaties van kunstenaars uit verschillende bevolkingsgroepen. Het hoogtepunt van het park is de indrukwekkende sculptuur van de bizon, gemaakt door Stewart Steinhauer. Deze staat symbool voor de belangrijke rol van de bizon in de geschiedenis en cultuur van de inheemse volkeren van Canada. Het park biedt daarnaast een prachtig uitzicht op de North Saskatchewan River, waardoor het een ontspannende plek is om te bezoeken. Voor liefhebbers van inheemse cultuur en kunst is het Indigenous Art Park een absolute aanrader.

Talking Rock Tours 

Ervaar de geologie van Edmonton als nooit tevoren. Talking Rock Tours biedt interactieve activiteiten die het verhaal van het land vertellen met een Métis-gids en geoloog die zijn cultuur en kennis van alles wat met de aarde te maken heeft combineert. De gids geeft rondleidingen door onder andere de historische River Valley van Edmonton en Elk Island National Park.

Ervaar de rijke oorspronkelijke culturen in Fort Edmonton Park

Verken de diversiteit, geschiedenis, culturen, ervaringen en perspectieven van de First Nations en Métis-mensen uit de Beaver Hills-regio (dit is de regio rond Edmonton) in Fort Edmonton Park. De verhalen, muziek en kunstwerken zijn gemaakt vanuit traditionele perspectieven en verzameld door leden van de oorspronkelijke bewoners. Historische documenten en onderzoek spelen een belangrijke rol. Deze verhalen weerspiegelen een rijke en veerkrachtige geschiedenis en diepe verbinding met de natuur en de seizoenen. Of het nu in Cree, Dene, Anishinaabe, Nakota, Blackfoot of Michif is, deze gedeelde kennis is tijdloos.

Meer Edmonton

Wat je nog meer van deze stad kunt verwachten

Bekijk de reizen

Vind jouw droomvakantie